ADANA’DA GELECEĞİ; MİLLİ KÜLTÜRÜN İZİNİ TAŞIYAN, ÇAĞDAŞ YAPILAR

BAŞKAN HÜSEYİN SÖZLÜ, ADANA’DA YAPILACAK YENİ BİNALARIN, MİLLİ KÜLTÜR VE ÇAĞDAŞ MİMARİNİN BİR ARAYA GELMESİYLE OLUŞTURULMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ, YENİ DÖNEMDE YAPILACAK BİNALARIN, MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZDEN, GELENEKSEL MİMARİMİZDEN İZLER TAŞIMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ. BAŞKAN SÖZLÜ, MİLLİ KÜLTÜRLE, ÇAĞDAŞ MİMARİNİN SENTEZİ YAPILARIN, ADANA’NIN VE TÜRKİYE’NİN ŞEHİRCİLİK GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEM TAŞIDIĞINI KAYDETTİ. BAŞKAN SÖZLÜ, ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN ŞEHİRCİLİK DİSİPLİNİNİN DEVAM ETMEDİĞİNİ HATIRLATARAK, “”ADANA TİCARET ODASI’NIN YENİ BİNASI, BÖLGESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPACAK” DEDİ.

Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen Adana Ticaret Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni’ne katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Ticaret Odası’nı, Adana’ya yeni bir hizmet binası kazandırma, kenti güzelleştirme ve niteliğini geliştirme noktasındaki gayretleri ve gösterdiği hassasiyetten dolayı tebrik ettiğini söyledi.

BELEDİYELER PLAN YAPAR, ŞEHİR KURMAZ

Şehirleri belediyelerin ya da belediye başkanlarının kurduğu konusunda genel bir bakış açısı bulunduğunu kaydeden Başkan Sözlü, “Bu eksik ve yetersiz bir kanaattir. Belediyeler planlar, şehirde yaşayanlar bunu uygular. Bunun neticesinde kentlerimiz ortaya çıkar. Şehiri kuranlar aynı zamanda şehirde yaşayanlar ve müteşebbislerdir. Nihayetinde belediyeler planlarını yapar ve şehir nitelikli yapılarla donatılırsa daha modern bir şehir ortaya çıkar” dedi.

ŞEHİRCİLİK KONUSUNDA ATATÜRK’ÜN DİSİPLİNİNİ DEVAM ETTİREMEDİK

Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin şehircilik açısından iyi bir sınav veremediğine vurgu yapan Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: “Cumhuriyetin ilk yıllarında mimari açısından bir anlayış, disiplin oturtulmaya çalışılmış ama Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün üzerinden bir süre geçtikten sonra aynı disiplinle hareket edilmemiştir. Mustafa Kemal Atatürk hayatını kaybettikten sonra bir süre daha aynı disiplinle hareket edilmiş fakat ondan sonra bu konudaki disiplin kaybolmuştur. Bir örnek vermek gerekirse şu anda hala kullandığımız tarihi Büyükşehir Binası ve o binanın hemen yanında da ek hizmet binasından bahsedebiliriz. Eski dönemde yapılan bina; kullanışı, ferahlığı, insan ruhuna uygunluğuyla çok daha nitelikli bir yapıdır. Yeni yapılan hizmet binasıyla arasında fersah fersah fark vardır. O dönemin mimarlığındaki estetik, disiplin ve iddia, hala kendini üstün olarak hissettirmektedir. Bu yüzden Adana Ticaret Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması’nı, ortaya bir iddia koyması açısından çok önemsiyorum.”

YENİ BİNALAR TÜRK MİMARİSİNDEN, BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDEN İZLER TAŞIMALI

Yarışmanın Milli Mimari açısından da bir anlayış idrak hissettirmesi, milli bir bakış açısını ön plana çıkarması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, “Elbette yeni yapı teknikleri, yeni yapı malzemeleri mimarlık anlayışımızı şekillendiriyor. Yeni binalarımız Türk mimarının, Türk mimarisinin eserleri olduğunu hissettirecek şekilde, geleneksel mimarimizden, bizim kültürümüzden izler taşımalı. Elbette tamamen aynı olmaz ama bu izleri taşımalı.

Türkiye’de özellikle okullar ve camiler yapılırken TİP projeler kullanılıyor. TİP projeler yaratılışımıza bile uygun değil. Kardeşler olarak anne ve babamızdan izler taşırız ama birbirimizden farklıyızdır. TİP projeler ortaya mimari açısından iyi eserler çıkarmıyor. Son dönemde Türkiye’nin her yanındaki okul projelerinde bunu görürsünüz. Cami yaptırılmak istenildiğinde de müftülüklere başvuru yapılıyor ve daha önce uygulanmış projelerden bir tanesi veriliyor. Bu sistem, iyi şehirler, iyi mimari projeler ortaya çıkarmak açısından doğru değil. Mimarlığı önemsemek gerektiğini düşünüyorum. Mimarlığı, bir formaliteyi yerine getirmek açısından değerlendirmemek gerektiğine inanıyorum. Yeni dönemde mimarinin öneminin anlaşılacağı kanaatindeyim. Türkiye’nin yeni dönemdeki görüşüne, iddiasına katkı koyacak mimarları Türkiye yetiştirmeli” diye konuştu.

YENİ ATO BİNASI, O BÖLGEDEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ OLACAK

Yarışma sonucunda birinci olan projenin uygulanmasıyla ortaya çıkacak binanın, Adana’daki kentsel dönüşümün de başladığının işareti olduğunu söyleyen Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi: “Bu yarışma Adana’da kentsel dönüşümün başladığının işaretidir. D-400 üzerinde Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Müftülük Binası ve biraz ileride modern hastane binaları olacak. Özellikle o bölgede Ortopedia Hastanesi’nin, Adana’da son dönemde yapılan, milli mimariyle, çağdaş mimarinin sentezi yapısıyla, kentin en güzel binalarından biri olduğunu düşünüyorum İnşallah yeni binalarımız, bizim binalarımız olduğunu hissettirecek çizgiler taşır. Şehrimizi değiştirmek, dönüştürmek açısından da büyük emekler bunlar. Yapı müteahhitlerinin de binalarımızı şekillendirirken daha hassas davranacağı bir dönem. Adana Ticarat Odası binasının yapılacağı alanda kentsel dönüşüm için önemli bir fırsat var. ATO binası, oradaki kentsel dönüşümün öncülüğünü yapacak.”

DERECEYE GİREMEYENLER İNCİNMESİN

Başkan Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle noktaladı: “Bugün bu yarışmaya katkı koyan değerli mimarlarımızı, hocalarımızı canı gönülden tebrik ediyorum.

Bu yarışmada dereceye giremeyen projelerin sahipleri incinmesin. Nihayetinde bu yarışmayı düzenleyenler, binayı kullanacaklar, kendi istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılan projeleri ön plana çıkardılar.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.