ANKARA İTFAİYESİ “İZ KÖPEĞİ” YETİŞTİRİYOR

itfaiye_izci_kopek-8– BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA İTFAİYESİ, ÖZELLİKLE KAYIP ÇOCUKLARIN BULUNMASINDA YARDIMCI OLMASI AMACIYLA “İZ KÖPEĞİ” YETİŞTİRİYOR.

-KOKU VE İZ TAKİBİ YETENEKLERİNE SAHİP “İZ KÖPEKLERİ” KAYIP KİŞİLERİN İLK 24 SAATLİK SÜREÇTE BULUNMASINDA ÖZEL ÖNEM TAŞIYOR.

“İZ KÖPEKLERİ”NDEN BAŞTA ÇOCUKLAR OLMAK ÜZERE KENDİLERİNİ İFADE EDEMEYEN ZİHİNSEL ENGELLİLER İLE ALZHEİMER GİBİ HASTALIKLARI BULUNAN KİŞİLERİN BULUNMASINDA YARARLANILIYOR

Büyükşehir Belediyesi Ankara itfaiyesi, özellikle kayıp çocukların bulunmasında yardımcı olması amacıyla “İz Köpeği” yetiştiriyor.

Koku ve iz takibi yeteneklerine sahip “İz Köpekleri” kayıp kişilerin ilk 24 saatlik süreçte bulunmasında özel önem taşıyor.

“İz Köpekleri”nden başta çocuklar olmak üzere kendilerini ifade edemeyen zihinsel engelliler ile Alzheimer gibi hastalıkları bulunan kişilerin bulunmasında yararlanılıyor. Darda kalan kişilerin yardımına koşmasıyla da örnek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, son günlerde özellikle kaybolan çocuklarla ilgili istenmeyen olayların yaşanması üzerine harekete geçti. Ankara itfaiyesi, bu amaçla kayıp kişilerin aranmasında yararlanmak amacıyla “İz Köpeği” yetiştirilmesi ile ilgili projeyi faaliyete geçirdi.

“ÖZEL YİYECEKLER İLE BESLENİYOR”

İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan Köpek Eğitmen Eğiticisi sertifikasına sahip uzmanlar Dinçer Gülbağ ile Ersin Ünver, 8 aylık Labrador – Pithbull karışımı “Dora” adlı dişi köpeği “İz Köpeği” olarak eğitiyor.

“İz Köpeği” eğitimi için İtfaiye Daire Başkanlığı’nın bulunduğu tesislerde, K-9 Arama Kurtarma köpeklerinin bakımı ve eğitimi için düzenlenen alandan yararlandıklarını ifade eden Dinçer Gülbağ, eğitimi hayvan psikolojisini tanımayı gerektiren, uzun zaman ve sabır isteyen zor bir iş olarak tanımladı.

“Dora”nın eğitimine 2 ay önce kişiliğinin şekillenecek seviyeye gelmesi ile başladıklarını belirten Gülbağ, “Algı ve öğrenme kabiliyeti yüksek olan Dora, şimdiden başarılı işler gerçekleştiriyor. Tatbikatlardaki performansı gösteriyor ki bu çalışma temposu ile Dora 1 yılda uluslararası standartlarda ‘İz Köpeği’ olarak hem acil durumlarda vatandaşların imdadına yetişecek hem de yarışmalarda önemli başarılar kazanacak” dedi.

“İz Köpeği”nin beslenmesinin çok özel olduğunu anlatan Gülbağ, “Dora’yı vitamin değeri yüksek özel yiyeceklerle besliyoruz. Sadece başarılı olduğu zamanlar ödül olarak sosis ve salam veriyoruz. Uyguladığımız farklı beslenme modeli ile “İz Köpeği”ne kazandırdığımız beslenme alışkanlığı, köpeğimizin iz üzerindeyken farklı yiyecek maddelerine yönelmelerini engelliyor, hedefe olan ilgisini sabitleştiriyor” diye konuştu.

Köpeklerin sosyalleşmesi ve karşılaşabileceği çevre ve ortamı tanımasının çok önemli olduğuna değinen Dinçer Gülbağ, köpeklerin üstün performans göstermesi için koşulları ve çevreyi yadırgamamasının önemine vurgu yaptı.

Dora’yı değişik çevre ve iklim koşullarına alıştırmak için Ankara’nın farklı bölgelerine götürdüklerini belirten Gülbağ, Jandarma, Sivil Savunma, (KEM) Emniyet Köpek Eğitim Merkezi ve benzeri kuruluşlarla sürekli işbirliğinde olduklarını anlattı.

Dinçer Gülbağ, tatbikatlarda bulunması istenen kişiyle ilgili olarak köpeğe örnek bir koku koklatıldığını söyledi. Kişilerin, bir yerden bir yere hareket ederken koku saldıklarının altını çizen Gülbağ, yapılanları şöyle özetledi:

“Tatbikatlarda köpeğe koklattığımız örnek koku ile sahip olduğu kişinin bulunmasını istiyoruz. Dora, koklatılan örnek koku üzerine kaybolan kişinin izini takip ediyor. Bu köpeğin özelliği yeni koku örneğini beynine yazması ve o koku ile izi takip etmesi. K-9 Arama Kurtarma Köpeklerinde kazanılan yetenek ise önceden öğretilen canlı insan kokusuna odaklanma olması. Bu nedenle iz bulma köpeğinin yetiştirilmesinde her eğitimde farklı bir insan kokusu, farklı yaş grubu ve farklı cinsiyetleri kullanmak zorundayız. Çünkü kaybolan yaşlı, çocuk, genç olabiliyor. Köpeğe bir ezberden ziyade, farklı alternatifler uygulamamız gerekiyor.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.