BAŞKENT BULVARLARINDA ŞANZELİZE GÜZELLİĞİ

sanzelize_samsun_yolu_1– SAMSUN YOLU, KONYA YOLU, ANADOLU BULVARI, 1071 MALAZGİRT BULVARI VE İRFAN BAŞTUĞ CADDESİ BAŞTA OLMAK ÜZERE BAŞKENT BULVARLARINI 2000 ADET ŞANZELİZE TİPİ OLARAK ADLANDIRILAN KÜP FORMATLI IHLAMUR AĞACI SÜSLÜYOR

-ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANI ÖMER BİRCAN: “ŞANZELİZE TİPİ AĞAÇLARIN KÜP GÖRÜNTÜSÜ 8-10 YIL ARASINDA HER YIL YAPILAN BUDAMALAR İLE SAĞLANIYOR”

Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını gerçekleştirdiği dev rekreasyon alanları ve parklar ile yemyeşil bir güzelliğe ulaşan Başkent; yeni açılan bulvar ve caddelerde başarılı peyzaj çalışmalarıyla da ayrı bir güzellik kazanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce yapımı tamamlanan dev bulvarlar trafiği rahatlatırken, yan bantlara dikilen boylu ağaçlar ile refüjlere dikilen ve Şanzelize tipi olarak adlandırılan küp formatlı ıhlamur ağaçları, kente estetik bir güzellik katıyor. Yol boyunca hissedilen ıhlamur kokuları da ayrı bir sürüş keyfi veriyor.

-BULVARLARA 2 BİN ŞANZELİZE TİPİ AĞAÇ

Samsun Yolu, Konya Yolu, Anadolu Bulvarı, 1071 Malazgirt Bulvarı ve İrfan Baştuğ Caddesi başta olmak üzere Başkent bulvarlarını 2000 adet şanzelize tipi olarak adlandırılan küp formatlı ıhlamur ağacı süslüyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in bizzat seçtiği bu ağaçların bu görünüme getirilmesinin en az 8 ila 10 yıl arasında her yıl yapılan budamalarla sağlandığını ifade ederek, “Maalesef bu tür boylu ve formatlanmış ağaçlar Türkiye’de yetiştirilmiyor. Bu nedenle yurt dışından getirilen bu ağaçları çok özen göstererek dikip bakımını yapıyoruz” dedi.

Görevliler tarafından özel şekillerde budamaları yapılarak dikimi gerçekleştirilen Şanzelize tipi ağaçların yüzde 99’nun tutmasının sevindirici olduğunu söyleyen Bircan, ağaçların uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla titiz bir şekilde bakımlarının gerçekleştirildiğini belirtti.

Başkentlilere görsel bir ziyafet sunan Şanzelize tipi ağaçların dikimi ve bakımı açısından bazı özellikler istediğini anlatan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, ağaçların kök genişliğinin iki katı kadar açılan çukura bitkisel toprak harcıyla birlikte dikildiğini, iki gün aralıkla sulama yapıldığını anlattı. Bircan, şunları söyledi: “Ağaçlara periyodik olarak gübreleme ve ilaçlama bakımları gerçekleştiriliyor. İlkbahar ve sonbaharda ayrıca ağaçları güçlendiren gübreleme uygulamaları yapılıyor. Belirli zaman aralıklarında ilaçlama yapılarak, sonbahar aylarında da budama işlemleri gerçekleştiriliyor.”

Yeni yapılan Ankara Bulvarı’na toplam 60 bin ağaç

dikildiğini hatırlatan Bircan, bulvar kenarlarında yer alan 2 metrelik fidanlarla adeta bir koridor oluşturulduğunu söyledi. Bircan, Ankara Bulvarı üzerindeki refüjde ise bin 100 süs eriği ağacı kullanıldığını ve bu dikilen ağaçların hepsinin tuttuğunu vurguladı.

“İKLİM ŞARTLARINA RAĞMEN BİRİNCİYİZ”

Karasal iklimin etkisindeki Başkent’te hızlı hava değişimleri yaşandığını, yazların sıcak ve kurak, kış aylarında ise eksi derecelerde soğuk bir hava yaşanmasından dolayı yeşili yaşatmanın çok emek istediğine dikkat çeken Bircan, ağaçların bu gibi koşullardan etkilenmemesi için de bir takım önlemler aldıklarını söyledi.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, tüm zorluklara rağmen ağaçlandırma konusunda Türkiye’de bir numara olduklarını ve Avrupa’da ise dereceye girecek seviyeye ulaştıklarını belirtti.

“BAŞKENT 12 AY YEŞİL KALACAK”

Yeni dikilecek ağaçların da aynı özellikleri taşımasına dikkat ettiklerini ifade eden Bircan, şöyle konuştu:

“Yeni dikeceğimiz ağaçlar da artık tek tip olacak. Aynı form, aynı boy, aynı tip gibi belirgin özelliklerin bir arada bulunmasına özen göstereceğiz. Kış aylarında yeşilin daha da hakim olduğu bir Ankara oluşturmak için mevsime dayanıklı ve sürekli yeşil kalabilen ibreli ağaçların tercih edilmesini sağlayacağız. Böylece 12 ay boyunca Ankara daha yeşil kalacak.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.