10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali Başlıyor

2IMG_2643-Basın toplantısına damgayı belediye personeli tarafından oynanan ve turşunun tarihini anlatan skeç vurdu.

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, 11-14 Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenecek 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali için basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Başkan Acehan, festivalin ana temasının1402 Ankara Savaşı olacağını söyledi. Basın toplantısına ise damgayı belediye personeli tarafından oynanan ve turşunun tarihini anlatan skeç vurdu.

Yayla Karadeniz Restoranda düzenlenen basın toplantısına Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Başkan Yardımcısı Zeki Metin, festival komitesi üyeleri ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.

Festival komitesine de başkanlık yapan Başkan Acehan, düzenlediği basın toplantısında, bu yılki festivalde kültürel etkinliklere ağırlık verecekleri ve festivalin Türk dünyası ve komşularını buluşturacağını söyledi.

Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’nin 2005 tarihinden bu tarafa 10’cusunun düzenleneceğini hatırlatan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, bu yıl ki festivalin konseptinin önümüzdeki sürecide etkileyecek şekilde değiştirildiğini söyledi. Festivalle birlikte atılacak yeni adımlarla ilçede uzun vadede turizmin hareketlenmesinin sağlanacağına inandığını kaydeden Başkan Acehan, ’’Biz bu yıl ki festivalimizin ana temasını ilçemizde gerçekleşen 1402 Ankara Savaşı olarak belirledik. Bu savaş iki Türk Hükümdarı olan Yıldırım Beyazıt ve Emir Timur’u karşı karşıya getirmiş ve en kanlı savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu tarihi savaşın en önemli özelliği ise Türk tarihinin kırılma noktası oluşudur. Biz bu savaşın olduğu topraklarda kardeşliklerin, dostlukların pekişerek güçlenmesini sağlayacağız inşallah. Türkiye’de ilk defa ilçemizde oluşturulacak ‘Türk Dünyası ve Komşuları’ müzesi ve daha sonra oluşturacağımız açık hava müzeleriyle inşallah Çubuk, Türk Dünyasının ve komşularının buluşma noktası olacak. Sadece belirli günler değil, yılın her günü ilçemizde kültürel faaliyetler ve akabinde ticari faaliyetler ve turizm canlanacaktır’’ diye konuştu.

-Festivale Türk Devletlerinden ve Komşularından katılım olacak
Gelecekte tarihe önemli notların düşülmesini sağlayacak festivale tüm Türkiye’yi davet ettiklerini vurgulayan Başkan Acehan, festival programı hakkında şu bilgileri verdi:
’’Dört gün sürecek festivalimiz 11 Eylül Perşembe günü saat 14.00’de çok renkli bir kortej yürüyüşü ile başlayacak. Festivalimizde bu yıl Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Kora ve Japonya Büyükelçilikleri tarafından ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan stantlar açacaklar. Festival süresince yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının yanı sıra, Azerbaycan, Tacikistan, Kazakistan, Kore ve Bosna Hersek’ten gelen halk oyunu ekiplerinin dans gösterileri olacak. Animasyon, jonglör gösterileri, spor gösterileri ve çeşitli yarışmaların yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, İbrahim Altınışık, Ahmet Yılmaz, Ankara Rüzgarı, Kent Orkestrası, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arif Demir ve ekibi, Tacikistan Sanatçıları, Çubuklu Selami, Kültür Bakanlığı Sanatçıları, Ömer Göksu, Süheyl-Behzat Uygur Şov, Ankaralı Yasin ve daha birçok yerel sanatçı tarafından da çeşitli konserler verilecek. Festival kapsamında kurulacak kültür sokağında çok sayıda sanatçının el işleri, fotoğraf ve resim sergileri sanatseverlerin izlenimine sunulurken, yöremize has gelenekler, görenekler ve sanatlar gösterilecek. Tarihi Bekir Ağalar konağında TURKSOY tarafından ‘Türk Dünyası’ resim sergisi açılacak ve festival süresince açık kalacak. Ayrıca Çubuk’un simgesi olan turşu konseptli çeşitli yarışmalar da yapılacak. Festival süresince kurulacak kültür sokağında yöremize has gelenekler, görenekler, sanatlar gösterilirken, birçok sergi de sanatseverlerle buluşturulacak.’’

Festival süresince üç yüze yakın stantta yöresel ürünlerin sergilenerek satışa sunulacağını kaydeden Başkan Acehan, ’’Kimse turşu kurmak için zahmete girmesin, ilçemizde bulunan tüm üreticiler sizin adınıza turşu kuruyor. Ayrıca yöresel ürünler pazarımızda üreticilerimiz kendi yetiştirdikleri ürünleri satışa sunacaklar. Bu nedenle de Başkentliler kışlık tüm ihtiyaçlarını ilçemizden festival süresince temin edebilirler. 11-14 Eylül 2014 tarihinde düzenleyeceğimiz 10.Uluslararası Çubuk ve Kültür Festivalimizde sizleri de aramazdı görmekten mutluluk duyarız’’ dedi.

Basın mensuplarının önünde Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hüseyin Benli ile turşu da kuran Başkan Acehan, kendisinin aynı zamanda doktor olduğunu hatırlatarak, turşunun faydalarını sıraladı.

-Tuşunun Tarihi 1402 Anakara Savaşına Dayandı

Daha sonra belediye personelleri tarafından oluşturulan tiyatro grubu, turşunun nasıl ortaya çıktığını anlatan “Timur’un Filleri ve Nasrettin Hoca’nın Sirke Küpü” isimli skeç oynadı. Büyük beğeni toplayan skeçte, turşunun ilk ortaya çıkışının 1402 Ankara Savaşı’na dayandığı anlatıldı. Timur’un fillerini beslemek zorunda kalan köylülerin önüne gelen her şeyi yiyip bitiren fillerden, sebzelerini saklamak için Nasrettin Hoca’nın tavsiyesi üzerine sirke küplerine doldurduklarını ve daha sonra turşunun ortaya çıkarıldığı mizahi bir dille anlatıldı.

Toplantının ardından Başkan Acehan, basın mensuplarına turşu ve yöresel ürünler hediye etti.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.