ANKARA BU METROYLA ÇOK DAHA MUTLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkentlilerin, yılbaşından itibaren yeni metrolarına kavuşmaya başlayacakları müjdesini verdi. Batıkent-Sincan Metrosu’nun ilk test sürüşünü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, Ankara’nın yeni metro hatlarına ilişkin de bilgiler verdi.

Yapımı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlanarak, sonrasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilen Batıkent-Sincan metro hattının tamamlandığını, Kızılay-Çayyolu ve Tandoğan-Keçiören hatlarının da 2014 yılı içerisinde hizmete gireceğini anlatan Başbakan Erdoğan, “Ankaramızın çok büyük bir bölümünü bu şekilde metroyla donatmış olacağız. Ben bu vesileyle başta Ulaştırma Bakanlığımıza ve işin başlangıcında yine emeği geçen Büyükşehir Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

basbakandan-metro-mujdesi_6
-BAŞBAKAN’A BAKAN VE BAŞKAN EŞLİK ETTİ

Yapımı tamamlanan ve yılbaşından itibaren hizmete girmesi hedeflenen Batıkent-Sincan Metro hattının test sürüşünü gerçekleştiren Başbakan Erdoğan’a, kokpitte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek eşlik etti.

Batımerkez durağından itibaren metroyu kendi kullanan Başbakan Erdoğan, Mesa, Botanik, İstanbul Yolu, Eryaman 1-2, Eryaman 5, Devlet Mahallesi, Harikalar Diyarı, Fatih Mahallesi, Gazi Osman Paşa Mahallesi’nden geçerek OSB Törekent’e kadar ilk test sürüşünü duraksamadan gerçekleştirdi.

Son durakta araç içi anons sistemi ile yolculara hayırlı olsun dileklerini ileten Başbakan Erdoğan, “Son durağımız Törekent’e gelmiş bulunmaktayız. Gerek Ulaştırma Bakanımıza, gerek Büyükşehir Belediye Başkanımıza, gerekse yüklenici firmaya ve tüm emeği geçenlere şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda metronun açılış töreninde de bir arada olmak umuduyla iyi günler diliyorum” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, metro test sürüşünün ardından Sincan Törekent durağında hazırlanan ve metronun yapılış sürecini anlatan fotoğraf sergisini gezerek, yapımı devam eden ve biten yeni metro hatlarına ilişkin bilgiler verdi.

basbakandan-metro-mujdesi_2-YENİ HATLARIN BÜTÇESİ 2 MİLYAR 565 MİLYON LİRA

Açıklamasına önce Batıkent-Sincan, Kızılay-Çayyolu ve Tandoğan-Keçiören metro hatlarının toplam bütçelerine ilişkin rakamları aktararak başlayan Başbakan Erdoğan, bu hatların Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na 25 Nisan 2011’de devredildiğini ve toplam bütçenin de 2 milyar 565 milyon lira olduğunu kaydetti.

-BATIKENT-SİNCAN METROSU HAZIR

Batıkent-Sincan metro hattına ilişkin bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Başbakan Erdoğan, bu hattın toplam uzunluğunun 15,5 kilometre, istasyon sayısının ise 11 olduğunu ifade ederek, “Yer teslim tarihi 28 Şubat 2012 ve şu anda da test çalışmaları yapılması hasebiyle işletmeye tamamıyla alınması da yılbaşı itibariyle olacak” diye konuştu. Hattın inşaat kısmının tamamlama işi ihale bedelinin 110 milyon 612 bin 560 lira, sözleşmesine göre işin inşaat kısmının tamamlanma tarihinin de 27 Şubat 2014 olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Elektromekanik ve sinyalizasyon dahil hattın normal bitiş tarihi 2014 sonuydu. Hat bir yıl erken bitirilmiş oluyor” dedi.

Metro hatlarının tamamlanma tarihlerinin, bu işe verdikleri önemin göstergesi olduğuna vurgu yapan Başbakan Erdoğan, bunun da Ulaştırma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici firmanın işe dört elle sarıldığının ispatı olduğunu söyleyerek, “Bundan dolayı tüm emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.

-16,5 KM’LİK KIZILAY-ÇAYYOLU METROSU

Bakan Yıldırım ve Başkan Gökçek ile birlikte Ankara’nın yeni metrolarına ilişkin bilgiler vermeyi sürdüren Başbakan Erdoğan, Kızılay-Çayyolu Metro hattına ilişkin olarak da hattın uzunluğunun 16,5 kilometre ve istasyon sayısının 11 adet olduğunu ifade ederek, yapım sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yer teslim tarihi 28 Şubat 2012. İnşaat kısmı tamamlama işi ihale bedeli 131 milyon 964 bin 111 lira. Sözleşmesine göre işin inşaat kısmının tamamlanma tarihi 27 Şubat 2014. Elektromekanik ve sinyalizasyon dahil hattın normal bitiş tarihi 2014 sonuydu, onu da inşallah bir yıl önce bitirmiş olacağız. Bu noktada yine arkadaşlarımın bana verdiği bilgi ve teminat bu. Orada da erken bitirme gayreti var.”

-TANDOĞAN-KEÇİÖREN

Başkent toplu taşımına büyük oranda katkı sağlayacak olan yeni üç metro hattına ilişkin bilgiler veren Başbakan Erdoğan, son olarak da 11,5 kilometre ve Gar bağlantısıyla birlikte 10 istasyondan oluşan Tandoğan-Keçiören metrosuna hakkında açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, bu hattın yer teslim tarihinin 9 Şubat 2012, inşaat kısmı ihale bedelinin 274 milyon 630 bin lira olduğunu belirterek, sözleşmesine göre işin inşaat kısmının bitirilme tarihini de 8 Haziran 2014 olarak açıkladı.

“Bugün itibariyle Keçiören Metrosu’nun fiziki gerçekleşme oranı yüzde 59’dur. Onun da yarıdan fazlası şu anda gerçekleşmiş durumda” şeklinde açıklamasını sürdüren Başbakan Erdoğan, “Hattın 2014 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Onu da 2014’ün sonuna gelmeden bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Başkent Ankara’nın yeni metro hatlarının elektromekanik işlerinin Büyükşehir Belediyesi’nden devralındığını ve ihale bedeli 175 milyon Euro olduğunu da anlatan Başbakan Erdoğan, “Kızılay-Çayyolu elektromekanik işleri ise 59,5 milyon Euro’dur. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızca bu temin edilmektedir” dedi.

-324 YENİ ARAÇ

Tandoğan-Keçiören hattının elektromekanik işlerinin ihale aşamasında, elektromekanik işler ile sinyalizasyon genel gerçekleşme oranının ise yüzde 66 olduğunu da ifade eden Başbakan Erdoğan, yeni metro hatlarına alınacak araçlara ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Tabi burada Ankara metrolarının araç alım işlerinde bir incelik var. Araç sayısı 324’tür. İhale bedeli 391 milyon 231 bin dolardır. Bir araç bedeli 1 milyon 207 bin 500 dolardır. Sözleşme tarihi 13 Ağustos 2012. Sözleşmeye göre ilk araç teslim tarihi 13 Nisan 2014. İlk aracın teslim tarihi 27 Temmuz 2013. İlk aracın teslimi planlanandan 9 ay önceye çekilmiştir. Bugüne kadar teslim edilen araç 24 adettir. Bu ay sonuna kadar teslim edilecek araç 42 adet olacaktır.”

-ÇEVRECİ, SON TEKNOLOJİ YENİ ARAÇLAR

Yeni araçlarda bir takım teknolojik yenilikler bulunduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Kapı üstlerinde dinamik yol haritası mevcuttur. Engelliler ve özel gruplar için uygulamalar var. Acil durumda sürücü ile haberleşme imkanı sözkonusu. Araçlar arası yolcu geçişi sağlayan körük sistemi mevcut. Kapalı devre görüntüleme sistemi, frenleme enerjisini geri kazanan, daha az enerji harcayan araç ve kompresörleri yağlı değil, havalı ve çevreci bir araçtır…Bütün istasyonlarda ve araçlarda da bunu göreceğiz, orada da Selçuklu motifleri söz konusudur” diye konuştu.

-EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Başbakan Erdoğan, yeni hatların, Başkent’te raylı sistemler konusunda nereden nereye, ne kadar kısa zamanda geldiğinin göstergesi olduğunu kaydederek, iktidarın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğü bu çalışmaların önemine dikkat çekti.

“Özellikle bu yılbaşı itibariyle bir süreç başlıyor. 2014 ortalarında, en geç sonuna kadar da diğer ifade ettiğimiz istasyonlar açılmak suretiyle Ankaramızda çok büyük bir bölümü bu şekilde metroyla donatmış olacağız” diyerek konuşmasını sürdüren Başbakan Erdoğan, “Ben bu vesileyle başta Ulaştırma Bakanlığımıza ve işin başlangıcında yine emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine, yüklenici firmaya özellikle burada çok çok teşekkür ediyorum. Mühendislerinden işçisine kadar hepsine şükranlarımı milletim adına şahsım adına ifade etmeyi kendim için borç biliyorum ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.

basbakandan-metro-mujdesi_4– DÖNÜŞTE METRO’YU BAŞKAN GÖKÇEK KULLANDI, BAŞBAKAN YOLCU KOLTUĞUNDA OTURDU”

Başbakan Erdoğan’ın dönüş yolunda da tercihi metro oldu. Törekent’ten Batı Merkez’e kadarki yolculukta ise vatman koltuğuna Başkan Melih Gökçek oturdu. Başkan Gökçek, metroyu kullanırken Başbakan Erdoğan ise metro ile yolculuk yapmanın keyfini çıkardı ve Bakan Yıldırım ve bürokratlarla sohbet etti.

Yolculuğun bitiminde, Vatmanlık yapan Başkan Gökçek, “Sayın Başbakanım, Ankara’ya gösterdiğiniz teveccüh dolayısıyla tüm Ankaralılar adına bir sefer daha teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanıma ve yüklenici firmaya aynı şekilde şükranlarımızı sunuyoruz. Ankara bu metroyla çok daha mutlu… Sağ olun, var olun” dedi.

– BAŞBAKAN ERDOĞAN ÇAYYOLU METROSUNU DA İNCELEDİ

Başbakan Erdoğan daha sonra Çayyolu metrosundaki çalışmaları incelemek üzere Batı Merkez durağından ayrılarak Milli Kütüphane durağına gitti.

Milli Kütüphane durağında da Çayyolu metrosu ile ilgili Bakan Yıldırım ve Başkan Gökçek ile birlikte incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

– “BAŞBAKANIMIZ HOŞ GELDİNİZ”

Metronun ilk kez görücüye çıktığı gün Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ile yüklenici firma çalışanları da tatlı bir heyecan yaşadı. Metrodaki yolcu tutamaklarında ve dijital ekranlarda “Başbakanımız hoş geldiniz” yazısı dikkat çekti. Araç içi bilgilendirme ekranlarında metronun yapılış süreçlerine ilişkin görüntüler ile bilgiler yer aldı. Başbakan Erdoğan’ın test sürüşüne katılan topluluk arasında Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları, EGO ve BUGSAŞ yetkilileri, yüklenici firma bünyesinde çalışan, aralarında Çinli ve İspanyolların da bulunduğu personeli yer aldı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.