Çubuk Kültür Festivali Düzenlenen Törenle Başladı

2IMG_3513Çubuk’ta bu yıl ‘10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’, kortej yürüyüşü ve çeşitli etkinliklerle başladı.
Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesi önünde başlayan kortej yürüyüşüne Eski Devlet Bakanı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, Ankara Milletvekilleri Nurdan Şanlı, Cevdet Erdöl, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Ordu Milletvekilleri İhsan Şener, Mustafa Hamarat, Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Pakistan Büyükelçisi Muhammed Haroon Shaukat, Afganistan Kültür Ataşesi Halilullah Rasuli, Slovakya’nın Sabinov Şehri Belediye Başkanı Peter Molcan, çeşitli kurumların ilçe yöneticileri, vatandaşlar ve festival için ilçeye gelen yabancı gruplar katıldı.

Ankara Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyen kortejdekilere, yol boyunca stant açanlar sevgi gösterisinde bulundu. Vatandaşlar, yol boyunca en çok ilgiyi Çubuk Terör Mağdurları Derneği tarafından oluşturulan Türk Bayrakları ve şehitlerinin resimlerinin asılı olduğu tekerlekli anıta, ilçenin geleneksel kıyafetiyle yürüyen gençlere ve mehteran bölüğüne gösterdi. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, seğmen ekibi ve tekerlekli şehitler anıtı eşliğindeki yürüyüş, Atatürk Parkı’nda son buldu.

Eski Şabanözü kavşağında oluşturulan festival kapısı önünde kesilen kurdeleyle başlayan festival açılışında Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, festivalin bu yıl onuncusunu düzenlemekten mutlu olduklarını ifade etti.

Düzenlenen festivalin herkes tarafından ‘Benim festivalim’ olarak kabullenildiğini belirten Başkan Acehan, konuşmasında şunları söyledi:
‘’Festivaller de canlı bir organizma gibi zamanla gelişerek değişime uğramalıdırlar. Bu nedenle biz bu yıldan başlayarak, festivalimizde bazı değişikliklere gideceğiz. Kültürel değerlerimiz başta olmak üzere ilçemizdeki diğer yöresel ürünleri de festivalimizin içerisine katacağız. Artık sınırlarından taşarak Türkiye’de bir marka haline gelen Çubuk Turşumuzu, bir dünya markası haline getirirken, diğer ürünlerimizde de turşuda olduğu gibi ekonomimize katkı sağlaması için bir dizi çalışmalar başlattık. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu konudaki gelişmeleri de hep birlikte göreceğiz.’’

Bu yıl festivali minimum maliyetle gerçekleştireceklerini kaydeden Başkan Acehan, festival süresince binlerce liralar vererek ulusal sanatçılar getirmek yerine, yöresel ve yerel sanatçıların daha çok sahne almasına imkan vereceklerini ifade ederek, ’’ Hedefimiz, ilçemizi yanı başında bulunan başkent gibi büyük bir pazarı en iyi şekilde değerlendirerek sürekli üreten ve ürettiğini sadece 4 gün boyunca değil tüm yıl boyunca ekonomiye kazandıran, sahip olduğumuz doğal güzellikleri ve coğrafi zenginlikleriyle Ankara’nın turizm üssü olan bir şehir haline getirmektir. Bu şehrin sahipleri Çubuk’a gönül verenler ve burada yaşayanlardır. Atalarımızdan bize miras kalan bu güzel Çubuk çayımızı, ovamızı, Karagölümüzü, yaylalarımızı, doğal değerlerimizi korumak ve onları bizden sonraki nesillere kirletmeden teslim etmek birinci vazifemizdir. Bu yıl düzenlediğimiz 10’uncu Festivalimizi minimum maliyetle gerçekleştirerek, belediye bütçemizden inşallah ilk defa harcama yapmayacağız’’dedi.

Ortak Türkçe konuşma zamanı geldiğini söyleyen Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Çubuk Festivali’nin bunun bir başlangıcı olacağını belirtti.

Belediyelerin birçok yerde festivaller yaptığını hatırlatan Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı ise, bu festivallerden elle tutulur, aranılan, arzu edilen, gelip bir şeyler alınan ve gidilmek istenen bir festivalin Çubuk Festivali olduğunu vurguladı.

Festivalde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’da,’’Bundan sonraki festivallere Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak inşallah daha çok katkı vereceğiz’’ dedi.

Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin de festivale yoğun katılımın olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, Çubuk festivalinde emeğin alın terinin semeresinin alındığı yer olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından açılışa katılan protokol üyeleri alanda kurulan ikram çadırını ziyaret ederek, burada kendilerine ikram edilen yöresel ürünlerin tadına baktı.

Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Kore ve Japonya Büyükelçilikleri tarafından ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan stantlar açıldığı ve yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının yanı sıra, Tacikistan, Kore ve Bosna Hersek’ten gelen halk oyunu ekiplerinin dans gruplarının katıldığı festival dört gün sürecek ve 14 Eylül Pazar günü gece yarısı sona erecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.