Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na soruşturma

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na, kamuyu zarara uğratmaktan ve usulsüz uygulama gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Aydın kent gündemini uzun süre meşgul eden Adliye Sarayı taşınmazı ile ilgili kamunun zarara uğratıldığı ve M. Serhat Polat’a haksız kazanç sağlandığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile ilgili soruşturma açıldı.

İçişleri Bakanlığı Aydın Belediyesi’nin Adliye Yeri kamulaştırmasında M. Serhat Polat’a haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle Başkan Çerçioğlu ve encümen üyelerinin yargılanmasına karar verdi.

Aydın Belediyesi tarafından İmar Planında Adliye Sarayı olarak belirlenen taşınmazın, Adalet Bakanlığı tarafından kamulaştırılması gerekirken, Aydın Belediyesi tarafından mevzuata aykırı olarak ve gerçek değerinden daha yüksek fiyatla kamulaştırılmasını İçişleri Bakanlığı kamunun zarara uğratılması olarak değerlendirerek soruşturma izni verdi.

Edinilen bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı, olayda sorumlulukları bulunan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Belediye Encümen Üyeleri Şefika Çoban, Ali Çetin, Zafer Uçar, Bayram Gül, Ahmet Gümüş ve Sumran Unal haklarında “soruşturma izni verilmesi”ne karar verdi.

“MÜLKİYE MÜFETTİŞLERİNİN TESPİT ETTİĞİ HUKUKSUZLUKLAR ŞÖYLE BELİRTİLDİ”

Edinilen bilgiye göre mülkiye müfettişlerinin karar yazısında tespit ettiği iddia edilen hukuksuzluklar şöyle:

1-Kamulaştırılan yerin Birsan Coşkun’a ait 1/2 bölümünün Aydın Belediyesince 150 bin TL’ye trampa yapıldığı halde, M. Serhat Polat’ın imar planı değişikliğinden 2 gün önce 350 bin TL’ye satın aldığı diğer 1/2 hissenin 6 aylık ara ile 1 milyon 144 bin 880 TL’ye kamulaştırılmasının hukuki boyutlar bir yana kamuoyu vicdanında kabul edilebilecek bir tarafının olmayacağı, M Serhat Polat’ın satın aldığı değere dikkat edilmediği,

2- M. Serhat Polat’ın bu yeri imar değişikliğinden iki gün önce 350 bin TL ödeyerek satın aldığı değere dikkat edilmeden resmi kayıtlarda yer alan bu miktarın kıymet takdir hesaplarına göre değerlendirilmesi gerekirken bunun üzerinde fazlaca durulmadığı 2942 sayılı yasanın 8. maddesine göre kamulaştırma kararı alındıktan sonra 11. maddeye göre genişletilmiş komisyondan tahmini bedel alınmadığı,

3- 2942 sayılı kanunun 11. maddesine göre taşınmazın değerinin belirlenmesinde kamulaştırma tarihinde resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirinin ve arsalarda kamulaştırma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlara göre emsal değerinin göz önünde bulundurulmasına dikkat edilmediği,

4 Aydın Belediyesi tarafından Sulh Hukuk Mahkemesine yaptırılan rayiç değer tespitinin hukuken geçerli sayılmayacağı çünkü söz konusu bedellerin idare tarafından kendi kıymet takdir komisyonuna yaptırması gerektiği,

5-Adliye Sarayı olarak tapuya işlenen bu yerin kamulaştırma işlemleri Adalet Bakanlığı tarafından yapılması ve bedelinin ödenmesi gerektiği halde belediyece 6 ay sonra 7,5 kat fazla bir para karşısında yapılarak M. Serhat Polat’a haksız kazanç sağlandığı,

Başkan Çerçioğlu ve encümen üyelerinin Adliye yeri kamulaştırmasında yargılanması yolunu açan İçişleri Bakanlığı yazısının ilgililere tebliğ edilmesinden sonra yargılama sürecinin başlayacağı hususuda edinilen bilgiler arasında. Başkan Çerçioğlu ve Encümen üyelerinin yargılanma kararına Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesine 10 gün içinde itiraz hakkının bulunduğu belirtiliyor.

RANT İDDİASI KENT GÜNDEMİNDE UZUN SÜRE TARTIŞILMIŞTI

Soruşturma açılması öncesinde Aydın kent gündeminde uzun süre tartışılan rant iddiasını AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, gündeme taşıyarak, adliye sarayı yapılacağı bahanesiyle Aydınlıların 1 milyon lirasının kılıfına uydurularak birilerinin cebine aktarıldığını iddia etmişti.

AK Parti Milletvekili Mehmet Erdem, soruşturma açılan taşınmaz ile ilgili daha önce düzenlediği basın toplantısında iddiaları gündeme getirerek “O yere ‘rant arazisi’ deseniz daha doğru olur. Adliyeye arsa temin etmek bahane, 150 bin TL’lik yeri 1 milyon 150 bin TL’ye almak şahane’ diyerek Özlem Çerçioğlu hakkında ilginç iddialarda bulunmuştu. Erdem, Kemer Mahallesi’nde bulunan ve Belediye’nin adliye yeri olarak gösterdiği iddia edilen alanda milyonluk rant olayı yaşandığını iddia ederek “Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun Müslüm Serhat Polat’ın 2 günde nasıl milyoner olduğunu veya edildiğini kamuoyu adına açıklamasını bekliyoruz” diyerek iddiaları gündeme getirmişti.

Erdem iddiasında, 150 bin TL’ye kamulaştırılan arsanın diğer hissesinin 5 ay sonra Müslüm Serhat Polat tarafından satın alınmasından hemen 2 gün sonra nasıl 1 milyon 144 bin TL’ye kamulaştırıldığını iddia ederek, Özlem Çerçioğlu’na şu soruları sormuştu:

“Belediye niçin aynı arsanın bir yarısına 150.000 TL diğer yarısına 1.114.000 TL kamulaştırma bedeli ödemiştir? Yaşlı bir hanım efendi olan Hediye Keyifli neden arsasını bir anda Müslüm Serhat Polat’a satma “kararı” almıştır? Bu satıştan sadece 2 gün sonra “jet kararla” yapılan imar değişikliği basit bir tesadüf mü? Müslüm Serhat Polat’la bağlantı ve iş ilişkisi içerisinde olanlar kimlerdir? Bu kişiler arasında Aydın Belediye Meclis Üyesi olanlar var mıdır? Bu arsa Sayın Çerçioğlu tarafından “Aydın Adliye Sarayı” yapılması için önerilen yer midir? Bu arsanın etrafındaki arsalardan kaç tane arsanın satışı ve el değiştirmesi söz konusu olmuştur? Bu bölgede arsa satın alanlar kimlerdir?”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.