YENİ MAHALLELERDE GERİ KAZANIM PROJESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Alanya Belediyesi tarafından uzun yıllardır yürütülmekte olan “Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Projesi” çalışmalarına 6360 sayılı Kanun gereğince 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takiben Alanya Belediyesi sorumluluk alanına dâhil olan yeni mahallelerde de başlanması ile ilgili olarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından sürdürülen hazırlıklar devam ediyor.

24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” gereğince ilçe belediyeleri “Kaynağında Ayrı Toplama ve Geri Kazanım” sistemlerini kurmakla/kurdurmakla, tüketiciler ise ambalaj atıklarını çöpten ayrı biriktirerek belediyenin kurduğu sistemlere bedelsiz vermekle yükümlü tutuldu. Yönetmelik ile birlikte Alanya Belediyesi tarafından “Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması” çalışmaları başlatıldı. Proje kapsamında toplanan ambalaj atıkları Alanya Belediyesi tarafından protokol yapılan lisanslı ambalaj atığı toplama ayırma tesisleri tarafından toplanarak sınıflandırılmakta, her bir ürün kendine ait preslerde balyalanmakta ve lisanlı geri dönüşüm tesislerine gönderilmekte.

Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması projesi kapsamında öncelikli olarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde geri kazanım projesi hane uygulamaları sırasında projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu bağlamda sorumlu kişilerin belirlenmesi amacıyla yeni mahallelerde “Apartman Yöneticiliği Bilgi Sistemi” nin oluşturulması ile ilgili olarak çalışmalar başlatıldı. Bu bağlamda Kestel, Mahmutlar, Kargıcak, Demirtaş, Konaklı, Payallar ve Türkler Mahalleleri’nde yapılan çalışmalar neticesinde toplam 3371 apartmana yöneticilerini seçmeleri hususunda tebliğ yapılmış olup, 1231 apartmandan geri bildirim sağlandı.

Proje kapsamında kayıt altına alınan apartman yöneticileri/sorumluları ikamet ettikleri apartmanlar adına konu ile ilgili verilen eğitimin ardından projenin yerel sorumlusu olarak kabul edilmekte. Belediye ile apartman arasında bir köprü oluşturması hedeflenen sorumluların aktif katılımları projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından oldukça önem arz etmekte. Seçilen yöneticiler/sorumlular için düzenlenecek olan eğitimler sırasında ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasına yönelik detaylı bilgiler verilecek olup, proje ile ilgili olarak hazırlanan eğitim dokümanlarının apartmanlara teslimi ile projenin desteklenmesi hedeflenmekte.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.