Büyükşehir, Adana’yı engelsiz hale getirmeye kararlı

Sözlü, “Yeni iş yeri ruhsat başvurularında ‘engelsizlik’ şartı aranacak.”

Büyükşehir engelsiz Adana için Çukurova Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya destek verdi, Adana’nın cadde ve bulvarlarıyla ilgili engellilik raporu oluşturuldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültsi (ÇÜ İİBF) Maliye Bölümü arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Türkiye’de en geniş kapsamlı engelli araştırmasına imza atıldı.

Çukurova Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Yr. Doç. Dr. İsmail Güneş Koordinatörlüğünde 42 öğrenci tarafından yapılan çalışma ile toplam 1513 iş yerinde engellilik durum analizi yapıldı.

YENİ İŞ YERİ RUHSATINA ENGELSİZLİK ŞARTI

Adana’nın Cadde ve Bulvarları Engellilik Durum Analizi Sonuç Toplantısı’na katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü, “Bir yıl önce bu çalışma için Kent Konseyi ve Engelliler Meclisi ile bir araya geldiğimizde, Adana’yı ‘engelsiz’ bir şehir yapma noktasında belediye olarak her türlü desteği vereceğimizi ve bundan şeref duyacağımızı söyledik. Bu konuda siyasi bir beklentimiz, niyetimiz hiç olmadı. Şehrimizin medeniyet seviyesinin çıtasını yükseltmek, toplumsal farkındalık yaratmak, başkalarının hakkını gözetmek medeni bir insan olarak görevimiz. Ancak toplumsal hassasiyeti bu konuda yüksek tutmak için sivil inisiyatifin, özel sektörün, esnafın da görev alması ve iş yerlerinin, ticarethanelerin de bu konuda uygun hale getirilmesi için buradan çağrı yapıyorum. Yeni iş yerleri, yeni ruhsat müracaatlarında engelsizlik şartı koyalım” diye konuştu.

YENİ ULAŞIM ARAÇLARI ENGELSİZ

Büyükşehir Belediyesi olarak son dönemde edinilen bütün toplu ulaşım araçlarının hepsinin ‘engelsiz’ olduğunu da ifade eden Başkan Sözlü, “Adana’nın minibüslerinin hepsi otobüse dönüştürülecek ve onların da hepsi ‘engelsiz’ olacak. Ve yine özel halk otobüslerinin de tamamı yenilenecek ve bu standarda uygun hale getirilecek. İki engelli arkadaşın aynı otobüse binebilmesini temin etmek için bir düzen oluşturulacak. Bunları da çalışacağız. Bu çalışmalarla Adanamızın medeni, hassas ve hoşgörü çıtası yüksek bir şehir olmasına katkı koyacağız. Bu hassasiyetler bizim insan olma erdemimizi artıracak. Bu çalışmaya emek koyan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Adana daha insanca bir şehir olacak” dedi.

2017 YILINDA AVRUPA BİRLİĞİ ENGELSİZ ŞEHİRLER ÖDÜLÜNE TALİBİZ

Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Durmuş Ökten ise Adana’yı hep birlikte ‘engelsiz’ hale getirmek için çalıştıklarını söyleyerek, şöyle konuştu: “Başkanımız Hüseyin Sözlü göreve geldiği tarihten itibaren ‘Engelsiz Adana’da engelsiz bir şehir istiyorum’ diyerek, ne gerekiyorsa yapmamız gerektiği talimatını verdi. O günden itibaren engelsiz Adana için çalışıyoruz. 2017 yılında Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülü’ne talibiz. Adana’yı hep birlikte ‘engelsiz’ hale getireceğiz. İnşallah hep birlikte nasıl yaşanacağını göstereceğiz.”

ENGELLİLER İÇİN EN UYGUN BÖLGE TURGUT ÖZAL BULVARI

Turgut Özal Bulvarı, Baraj Yolu, Kenan Evren Caddesi, Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa ve Atatürk Caddesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre engelli girişinin en uygun olduğu bölge yüzde 24 ile Turgut Özal Bulvarı olurken, en olumsuz koşullar Atatürk Caddesi ve Gazipaşa’da tespit edildi.

İş yeri türüne göre ise en iyi durumda olanlar süpermarket ve AVM’ler (yüzde 54) hastane ve medikal ürün satış yerleri (yüzde 50) olurken, emlakçı, gayrimenkul ofisleri, PVC, kapı pencere güneş enerjisi sitemi satıcıları, çiçekçi, hırdavat malzemesi, inşaat malzemesi, hırdavatçılar engelliler açısından en zor ulaşılabilecek yerler olarak göze çarptı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.