10 milyarlık seçim dopingi

1 milyona yakın adayın yarışması beklenen yerel seçimler, en az 10 milyar liralık iş potansiyeli yaratacak. Ulaşımdan matbaaya, tekstile kadar pek çok sektör canlanacak.

Yerel seçimler ekonomiye yılın ilk çeyreğinde doping etkisi yapacak. Para dergisinin haberine göre; matbaadan reklama, promosyondan hazır giyime onlarca sektör seçimle hareketlenecek. Seçimlere katılma hakkı bulunan 27 partiden 20’si yalnızca belediye başkan adayı gösterse,30 bine yakın aday belediye başkanlıkları için yarışacak.

54 MİLYON OY KULLANACAK
İl genel meclisi üyesi, belediye meclis üyesi ve muhtarlarla birlikte 1 milyona yakın aday seçilme yarışında olacak. Yönetimde yer almak isteyen adayların ceplerinden bayrak, promosyon, otobüs gibi kalemler için minimum 100 bin lira, maksimum 2 milyon lira çıkacağı söyleniyor. Seçime katılması beklenen 1 milyon adayın her biri 10 bin lira harcama yapsa, ekonomiye 3 ayda 10 milyar lira akması muhtemel. Bayrakçıdan besteciye, şoförden matbaacıya birçok kesimin kazancı artacak. Seçimlerin devlete maliyetinin 500 milyon lira olması bekleniyor. 199 bin 125 sandığın kurulacağı seçimde, 54 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor.

ADAYIN MASRAFI YÜKSEK
Yerel seçimlerde yarışacak adayların yapabileceği harcamaların bazıları şöyle:

ŞARKI 3-10 BİN LİRA
Seçim şarkısı hazırlatabilir. Özel sözü ve bestesi olan şarkılar, en az 3-4 günde hazırlanıyor. Ücreti 3 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor.

FİLM 15-105 BİN LİRA
Aday tanıtım filmi yaptırabilir. Böylesi bir filmin yapımı 10 bin ile 100 bin lira arasında değişiyor. Filmin CD kaydının çoğaltımı için de 5 bin liralık bütçe gerekiyor.

OTOBÜS 25-61 BİN LİRA
Seçim kampanyası boyunca kullanılacak özel ses sistemli seçim otobüslerinden en son modellerin kirası 23-58 bin lira arasında değişiyor. Otobüsün giydirilmesi ise 2 bin 500-3 bin lira arasında değişiyor.

DANIŞMAN 5-50 BİN LİRA
Adayın sosyal medyada etkinliğini artıracak bir danışmanın aylık ücreti 5 bin liradan başlıyor, 50 bin liraya kadar çıkıyor.

WEB SAYFASI BİN-10 BİN LİRA
Adaya özel web sayfasının hazırlanması en fazla 5-10 bin lira, en az ise bin-2 bin lira arasında.

BÜRO BİN-5 BİN LİRA
Seçim bölgesinde bir tanıtım bürosu açmanın adaya maliyeti bin ile 5 bin lira arasında değişiyor.

MİTİNG 20-500 BİN LİRA
Konser havasında bir miting yapmanın maliyeti, 100 bin ile 500 bin lira arasında bulunuyor. Daha mütevazi şartlarda bir miting için ses sistemi kiralanmasının bedeli bile 20 bin ile 100 bin lira arasında.

PROMOSYON 15 BİN LİRA
Adayın promosyon için de kesenin ağzını açması gerekiyor. Seçimlerde en az 500 milyon dolarlık bir promosyon harcaması yapılacağı tahmin ediliyor. Hazır çorba, atkı-bere, kalem, mutfak önlüğü promosyonlardan bazılarını oluşturuyor. Aday, 5 bin atkı-bere dağıtsa 15 bin lira harcıyor.

REKLAM HARCAMASI DA VAR
Yerel kanallarda reklam vermenin saniye başına maliyeti 1-2 lira. Ulusal kanallarda ‘prime time’da yayınlanacak bir reklam için saniye başına 200 ile 2 bin lira arasında ödemek gerekirken; prime time dışındaki zamanlarda reklam saniye fiyatları 20 ile 200 lira arasında değişiyor. Adaylar tanıtımlarına SMS ve bilboard reklamları ile de katkı sağlayabiliyor.

BAYRAK İLK SIRADA
Seçimlerde bayrak ve afiş, en önemli harcama malzemesi. 50×75 santim boyutlarında ipe dizili bir bayrak yaptırmanın maliyeti 50 kuruş iken, aynı ölçülerde posterin maliyeti 80 kuruş. Firmalar 5 bin adetten aşağı sipariş kabul etmiyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.