Fatih Belediyesi’ne yönelik iddianame kabul edildi

fatih17 Aralık operasyonlarıyla adı anılan Fatih Belediyesi ile ilgili iddianame mahkemece kabul edildi

İstanbul merkezli 17 Aralık’taki soruşturma kapsamında, Fatih Belediyesi’ne yönelik dosyayla ilgili hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir hakkında ”ruhsatsız silah” ve “yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama” suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklar hakkında ise 4 yıldan 65 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi.

21 SANIK HAKKINDA CEZA TALEP EDİLİYOR
Soruşturma kapsamında, Fatih Belediyesi’ne yönelik dosyayla ilgili 21 sanık hakkında hazırlanan ve İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 38 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında ”rüşvet almak ve vermek”, ”yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama”, ”Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanuna muhalefet’ ve ”ruhsatsız silah” suçlarından cezalar talep ediliyor.

DEMİR’İN KARDEŞİNE HAPİS İSTEMİ
Sanıklardan Sebahattin Demir hakkında ”ruhsatsız silah” ve ”yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama” suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer 20 sanık hakkında ise benzer suçlardan 4 yıldan 65 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi.

OTEL YAPILMASI PLANLANAN BİNA
İddianamede, Fatih Hobyar Mahallesi’nde yan yana bulunan 4 binanın yıkılarak yerine otel yapılması için çalışmalarda bulunan proje sahibi Celalettin Basatemur’un işlemlerin daha hızlı ve olumlu sonuçlanması amacıyla iş takipçisi Mimar Sevinç Doğan ile anlaştığı ifade ediliyor. Doğan’ın daha önce Anıtlar Kurulunda yer aldığı için çalışanlar üzerinde etki sahibi olan Hüseyin Başçetinçelik ile irtibat kurduğu anlatılan iddianamede, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Günseli Aybay’ı kastederek Başçetinçelik’in Sevinç Doğan’a, “Git Günseli’ye durumu anlat, biraz da avans ver bitir bu işi. Ben kendisine bu işi çöz 10 kağıt alırsın dedim, sen yarın 5 kağıt ver” dediği kaydedildi. Her iki şahsın Anıtlar Kurulu yakınında bir kafede buluştuklarının tespit edildiği vurgulanan iddianamede, Başçetinçelik’in Aybay’a götürürken para ile birlikte görüntülendiği ifade edilerek, Anıtlar Kurulu Başkanı Oğuz Ceylan’a da maddi menfaat verdikleri öne sürüldü.

“BANA SÜRE VER TEPEDEN ÇÖZDÜREYİM”
İddianamede, Sevinç Doğan’ın Sebahattin Demir ve Celalettin Basatemur ile yaptığı görüşmede Demir’in Basatemur’un takip ettiği projeyle ilgili olarak, “Bana 1 hafta 10 gün süre ver, ben bunu direkt tepeden çözdüreyim” dediği belirtildi. Sanık Doğan’ın Belediye Başkanı Mustafa Demir’i kastederek, “Biz yarın öbür gün başkanla Celalettin beyi görüştürebilir miyiz?” diye sorduğu Sebahattin Demir’in, “Bu akşam ben direkt evine gideceğim, şu anda hangi mimara verirseniz yine gidecek, Adnan bey kurulda tıkanacak bir üst yazı yazamayacak onu biliyorsunuz, senin sıkıntını çok iyi biliyorum” dediği kaydedildi. İddianamede sanık Basatemur’un, “Ya benim karar almam lazım, mal budur bu fiyattır denilmeli” dediği, Sebahattin Demir’in Mustafa Demir’i kastederek “Eğer sabredersiniz ben bu akşam direkt götürüp bunu vereceğim abime, abim çağıracak Adnan beyi, bu işi öyle çözdüreceğiz” dediği ifade edildi.

AKSARAY’DAKİ TARİHİ BİNA
İddianamede, Aksaray’da tarihi boş binada esaslı onarım yaptırarak otele çevirmek isteyen Mehmet Ak’ın da Sevinç Doğan ile anlaştığı kaydedildi. Esaslı onarım, sağlamlaştırma ve yenileme için izin almaya çalışan Doğan’ın gerekli ruhsatı alamaması üzerine bina sahibi Mehmet Ak’ın, sanık Doğan ile çalışanlarının illegal olarak sit alanında koruma altında bulunan yapı içerisinde gece geç saatlerde esaslı onarım faaliyetine giriştikleri ifade edilen iddianamede, bu şekilde korunması gereken binayı tahrip ederek kasten zarara uğrattıkları bildirildi.

İddianamede, Doğan’ın çalışanlarından Bakan Balki’nin denetlemeye gelen zabıta memurlarına işlem yapmama karşılığında para verdiği belirtilerek, sanık Doğan’ın Fatih Belediye Başkanlığı’nda görevli Zabıta Amiri Şenol Şirin ile de rüşvet karşılığı anlaştığı kaydedildi. İddianamede, Şirin’in nöbetinde özellikle gece saatlerinde ve hafta sonları inşaat çalışmasına müdahale etmesi gerekirken izin verdiği, ayrıca başka zabıta ekipleri tarafından inşaata izin verilmediği veya kontrole gelindiği zamanlarda devreye girmesiyle, kontrol ve işlem yapılmadığı anlatıldı.

“100 TL İSTİYOR KABULSE MESAJ YAZ”
Zabıta Amiri Şenol Şirin’in Balki’ye gönderdiği bir mesaja da yer verilen iddianamede, Şirin’in mesajda “Sessiz çalışma şartı ile yarınki amir 100 TL istiyor kabulse mesaj yaz müsait değilim” yazdığı belirtildi. İddianamede, bu süre içinde Şirin ile Doğan arasında görüşmelerin devam ettiği, Şirin’in kaçak çalışmanın ne zaman yapılacağı konusunda bilgi verdiği ve böylece kaçak inşaatın ortaya çıkmadan devam etmesini sağladığı vurgulandı.

KAÇAK İNŞAAT İÇİN RÜŞVET
Sanık Mehmet Ak’ın Aksaray semti Aksaray caddesi üzerinde bulunan tarihi boş binada kaçak olarak inşaat yapılabilmesi için Sevinç Doğan vasıtasıyla Şenol Şirin’e rüşvet verdiğinin tespit edildiği anlatılan iddianamede, sanık Sevinç Doğan’ın tarihi binada kaçak çalışma yapılmasını sağlamak için kaçak inşaata göz yumulması karşılığında Şenol Şirin’e değişik zamanlarda rüşvet verdiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Sanık Bakan Balki’nin Sevinç Doğan ile birlikte hareket ederek Sevinç’in talimatları doğrultusunda kaçak inşaata göz yumulması karşılığında Şenol Şirin’e rüşvet verdiğinin tespit edildiği belirtilen iddianamede, sanık Şenol Şirin’in Sevinç Doğan’ın yaptırdığı kaçak inşaata göz yumma karşılığında Sevinç ve Bakan’dan rüşvet aldığının tespit edildiği kaydedildi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.