Sakarya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi

sakarya-buyuksehir-belediyesi-turkiyede-bir-ilki-gerceklestirdiSakarya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi – Türkiye’de ilk kez Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen hidroelektrik santrali, 25 Nisan Cuma günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımlarıyla açılacak.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Türkiye’nin en genç kanalizasyon idaresinin, su yönetimiyle ilgili görevlerini aksatmadan bir taraftan da bu tarz projeler üzerinde çalışması önemliydi. Bu anlamda Türkiye’de bir ilki oluşturduk” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) tarafından Sakarya Nehri üzerinde inşa edilen hidroelektrik santralinin resmi açılış töreni, 25 Nisan Cuma günü gerçekleştiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılacağı açılış öncesinde önemli açıklamalarda bulununan Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Hidroelektrik santralimizin ilk adımlarını 2006 yılında attık, 2010 yılında temelini attık ve 2013 yılının aralık ayında da üretime başladık. 2013 yılı aralık ayından itibaren üretmiş olduğu enerjiyi günlük olarak piyasa mali uzlaştırma merkezine satan bir santral durumundayız. Aralık ayından itibaren üretim yapıyoruz. O günden bugüne 13 milyon kilovat saat üretim yaptık. Bu bizim için önemli? dedi.

Türkiye’de su yönetimiyle ilgilenen kurumların ellerindeki her türlü hidrolik kaynağı mutlaka ve mutlaka enerji ekseninde de düşünmeleri gerektiğini belirten Keleş, ?Türkiye’nin en genç kanalizasyon idaresinin, su yönetimiyle ilgili görevlerini aksatmadan bir taraftan da bu tarz projeler üzerinde çalışması değerliydi, önemliydi. Bu anlamda Türkiye’de bir ilki oluşturduk. Bu şunu gösteriyor, Türkiye’de gerçekten fırsat verildiğinde, imkan tanındığında, elemanlarımız iyi değerlendirildiğinde artık küçük işletmelerimizin bile çok rahat bir şekilde değer üretebildiği gözüküyor. Bu anlamda bu projemiz örnek oldu? dedi.

Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Keleş, ?Biz SASKİ Genel Müdürlüğü olarak yıllık aşağı yukarı 65 milyon enerji tüketiyoruz. Bu da 18 milyon TL’ye tekabül ediyor. 2 adet daha hidroelektrik santral projemiz var, inşallah tamamlandığında SASKİ Genel Müdürlüğü tüketmiş olduğu enerjinin tamamını üretmiş olacak. Zaten biz şöyle bir slogan yapık: ‘Tükettiğini üret.’ Umarım bu projemiz Türkiye’deki diğer kanalizasyon idarelerine ilham verir. Projemiz tamamen ekolojik ve çevreye duyarlı bir proje. Balık geçidi ve çakır geçidi ile debi düzenlemesiyle gerçekten nehrin doğal ekolojisine hiç zarar vermeden enerji üretecek, nehri güzelleştirecek, çevreyi de koruyacak. Projemiz şehrimizin doğu bölgesindeki 10 bin dönümlük tarımsal alanların sulanmasına da katkı verecek. Şunu söyleyebilirim bu tarımsal alanın sulamasıyla ilgili değerlendirmeyi yapacak olursak bu proje bir senede kendini amorti eder. Bırakın enerji açısından kendini amorti etmeyi, tarımsal sulamaya verecek katkıyı dikkate alacak olursak bu proje bir yılda kendini amorti edecek proje haline geldi? diye konuştu.

Hidroelektrik santrali hakkında bilgi veren Keleş, ?Santralimiz 10 megavat kurulu güce sahip. Yıllık ortalama 19 milyon kilovat elektrik üretecek. 3 ünite var, 2 ana kısımdan oluşuyor. Yüzde 92 türbin verimi var. Bu verim dünya standartlarında. Türbinlerin ulaşabildiği verim aşağı yukarı bu. Türbinler uzaktan takip edilebilen, bir sorun ortaya çıktığında müdahale edilebilen özelliğe sahip. Çevreye hiçbir zararı yok” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.