117 tabeladan sadece FEM’i indirdiler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, önceki gece yarısı FEM Dershanesi Mecidiyeköy Şubesi’nin tabelasını Reklam İlan Yönetmeliği’ne uymadığı gerekçesiyle söktü.

FEM’in tabelasının kaldırıldığı Mecidiyeköy meydanına bakan 117 işyeri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi partiye ait reklam tabelası bulunuyor. Ancak belediye, reklam vergisini vermesine rağmen sadece FEM’e ait tabelayı kaldırdı. Aynı binadaki diğer tabelalara bile dokunmadı. FEM Dershanesi yetkililerine “Tabelaların hepsini sökeceğiz, ama özellikle bu binayı seçtik, buradan başlıyoruz.” diyen İBB ekiplerinin sözünün de gerçeği yansıtmadığı görüldü.

Reklam İlan Yönetmeliği’nde ara katlara ve çatılara tabela asılamayacağı belirtilmesine rağmen sadece Mecidiyeköy bölgesinde yüzlerce işyerinin tabelası bulunuyor. İBB Reklam, İlan ve Tanıtım Yönetmeliği’nin 11’inci maddesinde “Binaların üst kat, üst kat alın yüzeyi ve çatılarına reklam ve tanıtım uygulamaları konamaz.” hükmü yer alıyor. Yani söz konusu bölgede bulunan işyerlerinin hiçbirinin tabela izni bulunmuyor. Ancak belediyenin söz konusu binalarda bulunan tabelalardan hatırı sayılır miktarda vergi geliri elde ettiğinden duruma ses çıkarmadığı iddia ediliyor. Mecidiyeköy’de, izin alınmadığı gerekçesiyle tabelaları indirilen FEM Dershanesi ile aynı durumda bulunan AKP ilçe binasının tabelası da söz konusu koşulları taşıyor. Parti tabelasının da sökülmesi gerekiyor.

Kanuna aykırı ama vergi toplanıyor

FEM Dershanesi Mecidiyeköy Şubesi Müdürü Ömer Gümüşsoy, tabelaların sökülmesine ilişkin kendilerine hiçbir uyarı yapılmadığını söyledi. Yüzlerce tabelanın içinden sadece kendilerine ait tabelanın sökülmesini art niyetli bir yaklaşım olarak değerlendiren Gümüşsoy, şöyle konuştu: “Tabelayı asmadan önce Kentsel Tasarım Müdürlüğü’ne başvuru yaptık. Bize bu konuda bir düzenleme olmadığını ancak tabela asabileceğimizi, sıkıntılı bir durum olduğunda tüm tabelaların kaldırılacağını söylediler. Her yıl düzenli olarak reklam vergimizi belediyeye ödedik. Bu yıl tabela vergisi olarak 2 bin 517 lira ödeme yaptık.”

FEM’den tabela zulmüne suç duyurusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından önceki gece FEM Dershanesi’nin Mecidiyeköy Şubesi’nin tabelasının indirilmesi yargıya taşındı.

Dershane avukatlarından Muhittin Yılmaz, İstanbul Adalet Sarayı’na giderek savcılığa şikâyet dilekçesi verdi. Dilekçede şüpheli olarak İBB Başkanı Kadir Topbaş, başkan yardımcıları, zabıta ve itfaiye yetkilileri ile kentsel tasarım yetkilileri gösterildi. Şüphelilere yöneltilen suçlamalar da ‘ayrımcılık’, ‘nefret suçu’, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘mala zarar vermek’ olarak sıralandı. Suç duyurusu sonrası basın açıklaması düzenleyen dershanenin avukatı Muhittin Yılmaz, tabelanın 22 Şubat 2012 tarihinde İBB’nin onayıyla asıldığını ve 31 Aralık 2014 tarihini de kapsayacak şekilde belediyeye vergisinin ödendiğini söyledi. Buna rağmen 25 Haziran gecesi hiçbir uyarı ve tebligat yapılmadan tabelanın İBB görevlilerince söküldüğünü hatırlatan Yılmaz, savcılığa sundukları görüntü ve fotoğraflarda, aynı cadde üzerinde yüzlerce işyerine ait tabelaların asılı durduğunun görüldüğünü belirtti. Dershanenin maruz kaldığı işlemin eşitliğe aykırı ve hukuk dışı olduğunu vurgulayarak, “Bu hususun tespiti için sayın savcılıktan ayrıca keşif talep etmiş bulunmaktayız.” dedi. Avukat Yılmaz, kamu otoritesinin yetkilerini kullanırken, her türlü sübjektiflikten uzak, insanlar arasında ayrım gözetmeden ve eşitlik ilkesine uygun şekilde değerlendirme yapmak zorunda olduklarına da dikkat çekti. Ardından, “Belediye yetkilileri bu amir hükme rağmen ayrımcılık, görevi kötüye kullanma, mala zarar verme ve müvekkile yönelik nefret suçlarını işlemişlerdir.” diye konuştu. Yılmaz, şüphelilerin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduklarını ve dershanenin haklarını hukuk önünde savunmak için tüm yasal yollara başvuracaklarının altını çizdi.

TOPBAŞ: TEBLİGAT YOKSA YANLIŞLIK VAR

İBB Başkanı Kadir Topbaş ise FEM’in tabelalarının kaldırılmasıyla ilgili “Detaylı bir bilgim yok.” ifadesini kullandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu makamında ziyaret eden Topbaş, hukuksuz uygulamaya ilişkin sorulara muhatap oldu. Gerekli uyarı ve tebligatların yazılı olarak yapılıp yapılmadığını henüz bilmediğini kaydeden Topbaş, şöyle konuştu: “Eğer izinsizse bunun uyarılması lazımdı. Uyarıldı mı bilmiyorum, bana bilgi getirecekler. Detaylı bilgi istedim bu konuda. Uyarıları yazılı olarak yapılıp, tebligatları yazılı olarak yapılıp arkasından bu işlemin yapılması lazımdı. Eğer öyle yapmadılarsa bir yanlışlık var demektir. Tabela asanların da bu kentte çevre ve estetiği düşünmesi lazım. Kurallarını yerine getirmesi lazım. Ruhsatını alması lazım.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.