Prim borcu şampiyonu Kocaeli Belediyesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçluları 2014 listesini açıkladı. SGK verilerine göre borçlu listesindeki şampiyon Kocaeli Büyükşehir Belediyesi.

150 bin lira ve üzerinde borcu bulunan kuruluşların ve şirketlerin yer aldığı listede belediyeler başı çekiyor. En borçlular listesinde ilk 10 sıranın tamamı belediyelere ait. İlk 20’nin 17’si belediye. İlk üç sıradaki belediyeler ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Belediyesi ve İzmit Belediyesi.

SGK’nın ‘prim yüzsüzleri’ olarak da anılan listesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi üç yıldır üst üste birinci sırada yer alıyor. Üstelik Kocaeli Belediyesi’nin borcu da her yıl artıyor. 2014 yıl listesine göre Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin faizler hariç prim borcu 245 milyon 196 bin TL. Faizlerle birlikte bu rakam 400 milyon TL’ye dayanıyor. Belediyenin geçen yılki borcu 167 milyon 386 bin TL idi. Borcu bir yılda 78 milyon lira artan Kocaeli Belediyesi 2012 yılında da 118 milyon TL prim borcu ile liste başıydı. SGK verilerine göre Kocaeli Belediyesi’nin prim borcu, iki yılda ikiye katladı. Bu tabloya göre her yıl prim borcu artan Kocaeli Belediyesi, işçilerin SSK primlerini yatırmıyor. Kocaeli Belediyesi en borçlu belediye olmanın yanı sıra borç tutarında da açık ara önde.

Kocaeli’nin tek başına borcu, listede yer alan onlarca belediyenin toplamından kat kat fazla. Bu durum çeşitli soru işaretlerini de gündeme taşıdı. Listede hiç yer almayanlar ya da çok az borcu bulunan belediyeler varken Kocaeli Belediyesi’nin bu kadar büyük borcunun olması ve her yıl katlanarak artması, “İşçilerin primlerini ödemeyen belediye, paraları ne yapıyor?” sorusunu gündeme taşıdı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2004 yılından bu yana 10 yıldır AKP’li İbrahim Karaosmanoğlu tarafından yönetiliyor.

Borçlular listesinde ikinci sırada yer alan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin 90 milyon lira borcu var. Geçen sene 84 milyon lira borcu olan Urfa’nın borcu 6 milyon lira arttı.

SGK’nın prim yüzsüzleri listesine göre üçüncü sırada üçüncü sırada 67 milyon TL borç ile İzmit Belediyesi yer aldı. Bu belediyeleri Van, Ordu, Batman belediyeleri takip etti.

Borçlular listesinde 14 bin 247 kurum ve kuruluş yer aldı. Geçen yıl aynı listede 9 bin 896 kurum ve şirket yer almıştı. Prim borcunu ödemeyenler listesindeki büyük artış dikkat çekti. Listede yer alanlardan 1.055’i 1 milyon TL’nin üzerinde borçla dikkat çekerken, 10 milyon TL’nin üzerinde borcu bulunanların sayısı 76 oldu.

Borçlular listesinde Van ve Ordu Büyükşehir belediyeleri 47 milyon TL, Batman Belediyesi 46, Kırıkkale Belediyesi 45, Zonguldak Belediyesi 44 milyon TL borç ile yer aldı. Listedeki ilk 50 kurumdan 46’sının belediyelerden oluşması, belediyelerin devlete olan borçları konusundaki duyarsızlığını ortaya koydu. Kimi belediyelerin, prim borçlarını neredeyse hiç ödemedikleri görülüyor.

Prim borçluları listesinde özel şirketlerden üniversitelere, spor kulüplerinden belediyelere birçok kuruluş bulunuyor. SGK borçluları deşifre ederek tahsilat hedefliyor. Meclis’te torba yasa tasarısının kanunlaşmasıyla birlikte belediyelerin bu borçları affa girecek. Borç faizleri silinerek yeniden yapılandırılacak. Yeniden yapılandırılan borca da taksitle ödeme imkanı getirilecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.