BAKANLIK, KENT BİLGİ SİTEMLERİNE STANDART GETİRİYOR

Belediyeler ve kamu kurumları tarafından kullanılan Kent Bilgi sistemlerinin veri değişimlerini bir standarda oturtmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, internet sitesinde bir bildiri yayınladı.

Kent Bilgi Sistemleri Standartlarının Belirlenmesi için Bakanlık tarafından hazırlanan projede, uygulamanın yapılacağı kamu kurumları belirlendi. Pilot uygulamanın yapılacağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra veri bütünlüğü, altyapısı ve donanım yeterliliğinden dolayı Alanya Belediyesi de yeraldı. Uygulamanın, ilk etapta toplam 12 kurumda yapılacağı belirtildi.

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ PROJESİ

Pilot kurumlarda uygulanacak projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’de Kent Bilgi Sistemleri (KBS) ile ilgili yerel yönetim uygulamalarında kullanılacak standartları tanımlayan teknik bir mevzuat bulunmamaktadır. Bundan dolayı, sistemler birbirleriyle entegre olamamaktadır. Ortak tecrübenin oluşmaması neticesinden doğan kaynak israfının önlenmesi için ise bu proje hazırlanmıştır. Sorunların çözülebilmesi için özellikle yerel yönetimler tarafından kullanılan, mekansal nitelikli verilerin kurumlar arasında birlikte çalışabilirliğinin sağlanması gerekmektedir” denildi.

Proje, Mevzuat Analizi, Kurumsal Analizler, Veri/Kullanıcı Gereksinimi Analizi, Uluslararası Standartların Analizi, Kavramsal Veri Modeli Tasarımı, Mekansal Veri Standartlarının Belirlenmesi, KBS Veri Değişim Formatının Geliştirilmesi Raporlama/Yaygınlaştırma Faaliyetleri ile İdari ve Mali Modellemenin Yapılması ve Taslak Mevzuatın Hazırlanması olmak üzere toplam 9 iş paketinden oluşmaktadır.

Sistem tamamlanınca, Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS), Plan işlem Numarası (PIN), Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ)ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) tam entegre çalışacaktır.

PROJENİN YÜRÜTÜLMESİ İÇİN KAMU KURUMLARI EN KISA ZAMANDA BİRARAYA GELECEK

İçişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası AŞ ve Türkiye Belediyeler Birliği’nden temsilcilerin katılımıyla, en kısa zamanda Proje İzleme ve Değerlendirme Toplantıları düzenlenecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.