Çubuk Kent Müzesinde Çalışmalar Devam Ediyor


Ankara’nın Çubuk ilçesinde Belediye tarafından yapımına başlanılan ‘Çubuk Kent Müzesi’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Çubuk Kent Müzesi’nin ilçenin hafızası olacağını belirten Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, tarih mirasımızı kültürel, sanatsal ve toplumsal boyutlarıyla korumamız ve yaşatmamız gerektiğini söyledi.
Mustafa Kemal Atatürk’ünde ilçeyi ziyaretinde bir süre konakladığı Bekir Ağalar Konağı yapım çalışmaları devam ediyor.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca yeniden yapılan ve Çubuk Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek olan binanın yapım çalışmalarını Kent Müzesi üst kurulu üyeleriyle birlikte inceleyen Başkan Özen, yapımı devam eden tarihi konağın Eylül ayında düzenlenecek Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ile birlikte faaliyete geçeceğini belirtti.
-Bekir Ağaların Konağı Geçmişten Günümüze Köprü Olacak
Müze ile birlikte geçmişi geleceğe taşıyacaklarını anlatan Başkan Özden, ’’Çubuk’ta yaşayan 50 yaşın üstündeki Çubuklu hemşerilerimizin, bu mekanda birçok anıları vardır. Çubuk Belediyesi olarak bu binayı Kent Müzesi yaparak Çubuklu hemşerilerimizin anılarını abideleştirmek ve geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe köprü kurmayı amaçladık. Taş binanın içerisinde sergilenecek olan objeler ne kadar tarihimizi ve kültürümüzü yansıtıyorsa dış ve iç görünüşüne de o kadar tarihi misyon yüklemenin önemine inandığımız için, konak her şeyi ile tamamen aslına uygun yapılmaktadır’’ diye konuştu.
-1402 Ankara Savaşı Çubuk Kent Müzesi’nde Yaşayacak
Müzenin bahçesinden itibaren ziyaretçilerini Yıldırım Beyazıt ve Timur arasında yaşanan ve Osmanlı tarihinde Fetret Devri’nin başlamasına neden olan 1402 Ankara Savaşı’ndan objelerle karşılayacağını ifade eden Başkan Özden, ’’Çubuk Ovasında yapılan 1402 Ankara Savaşı’nın anlatıldığı Panoramik bölümde, savaşın öncesi ve sonrası yaşananlar bütünlük bozulmadan üç boyutlu resimler ve efektlerle anlatılacak. Panoramaya giren ziyaretçiler 1402 Ankara Savaşı’nın sebep ve sonuçlarıyla birlikte o dönemde yaşanan acı, hüznü ve çileler yaşatılacak. Müze ziyaretçileri, bilinmeyen 1402 Ankara Savaşı’nı bütün yönleriyle burada öğrenirken, ayrıca unutulmaya yüz tutan veya unutulmuş meslek grupları, örf adet ve geleneklerimizin, yerel yemeklerimizin yaşatıldığı gizemli ve heyecan veren mekanlarında çok eskilere giderek, ‘ben bunları biliyorum’ diyecekler veya ‘ben bunları dedemden, ninemden duymuştum’ diyecekler’’ dedi.
Konağın tarih ve kültürün sentezlendiği bir mekan olması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Özden, ’’Müzeye gelen Çubuklu ziyaretçiler kendilerinden bir parça görecekler. Yabancı ziyaretçiler ise Çubuk’un Tarihi, Kültürü ve sosyal yaşantısı hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Bu nedenle Müze otoriteleri Kent Müzeleri için ‘Kentin Hafızası’ demişlerdir’’ şeklinde konuştu.
-‘Kültürümüzü adınızla yaşatalım’
Vatandaşların elinde bulunan ilçenin tarihini yansıtan araç, gereç ve eşyaları vermesi halinde isimleriyle Kent Müzesi’nde sergileneceğini ve böylelikle kültürümüzün gelecek nesillere aktarılacağını ve yaşatılacağını belirten Başkan Özden, ’’Açılacak müze ilçemizin hafızası olacak. Çubuk tarihinin kesitlerinden yaşam ve mutfak kültürünü sergileyecek araç, gereç, giysilerini tanıtan ilçenin hafızası olacaktır. Halkımız, elinde bulunan kültürümüzü yansıtan araç, gereç ve eşyaları getirmesi halinde bunları kendilerinin isimleriyle sergileyeceğiz. Müzemizde kültürümüzü birlikte koruyalım, yaşatalım ve gelecek nesillerimize aktaralım’’ dedi.
-Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’e Teşekkür
Müzenin yapımında Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in büyük katkısı ve desteği olduğunu bildiren Başkan Özden, projeye katısı olan ve olacak herkese teşekkür etti.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.