PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMUNA DAVETLİSİNİZ

_MOC8984 KopieTepebaşı Belediyesi’nin bu yıl sekizincisini gerçekleştireceği, Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu 5-20 Eylül tarihlerinde eski Kurt Kiremit Fabrikası’nın büyülü atmosferinde halkla buluşacak. Pişmiş Toprak Sempozyumu tanıtım toplantısı Özdilek Sanat ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Sempozyum Yürütme Kurulu, sponsorlar ve bu yıl çalışmaları takip edecek olan, Aiesec ile Eskişehir’e gelen öğrenciler katıldı.

Sempozyum hakkına geniş bilgi veren Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç; “Pişmiş toprak, Tepebaşı için Tepebaşı Belediyesi için, benim için çok önem arz ediyor. Bunu artık bütün Eskişehir, bütün Türkiye, bütün Dünya biliyor. 2001’den beri içinde çamurla beraber yoğrulan bizlerin bu konudaki düşünceleri, anıları ve geleceğe bakış açımız çok önemli. Bu, artık Eskişehir’in tek uluslararası sempozyumu oldu. Sempozyum biraz da vefa projesi haline geldi. 4.Sempozyum’u uçak kazasında kaybettiğimiz Ceren Necipoğlu anısına düzenledik. 6.’yı yine aramızdan ayrılan sevgili devlet sanatçıları Ergin Orbey, Müşfik Kenter, Güngör Dilmen anısına düzenledik. Geçen senekini, yani 7.’sini de kaybettiğimiz Taciser Sivas adına düzenledik. Bu sene de göz göre göre hiç yoktan kaybettiğimiz 301 maden işçisi dostumuzun, kardeşimizin anısına düzenliyoruz. Pişmiş Toprak’ta belki 90’a yaklaşan eserimiz var. 300’e yakın Ulusal Sanat Çalıştayı’nda üretilmiş büyük boyutlu yağlı boya koleksiyonumuz var. Dileğimiz ilerinde bir Çağdaş Sanatlar Müzesi oluşturmak ve Tepebaşı Bölgesi’nin böyle önemli eserlerini bu müze altında güvenceye almaktır. Her zaman diyorum; Pişmiş Toprak, bir kent kimliği oldu, bir kent belleği oldu. Bunun sonsuza kadar gitmesi bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.

Aiesec üyeleri adına Anna Voronkova konuşmasında sempozyum için heyecan duyduklarını belirterek; “Burada geçirdiğimiz 2 hafta içerisinde, bu küçük ama oldukça aktif olan bu şehre, buranın kültürüne ve insanlarına aşık olduk. Bu küçük konuşmamı Henry Ford’un bir sözüyle bitirmek istiyorum; “Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada kalmak ilerlemektir, bir arada çalışmaksa başarıdır” dedi.

8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyu’nu ana sponsoru Başak Çatı ve Cephe Sistemleri adına bir konuşma yapan, Halkla İlişkiler Sorumlusu Gülşah Boztopraklı ise; “8 yıllık bir tarihi olan bir sempozyum için toplandık. Başak Çatı ve Cephe Sistemleri, sadece üretim kısmında değil, sanata desteği ile de bu zamana kadar gelmiş bir firma. Ümit ediyorum ki bundan sonraki süreçte de birlikte çalışmalara imza atabilelim” dedi.

Sponsorları temsilen konuşmasını gerçekleştiren Rixos Genel Müdürü Özer Diler, sempozyumun bir parçası olmalarından dolayı gurur duyduklarını, her zaman gerek sanatsal gerekse spor aktivitelerini destekleyeceklerini belirtti.
Rixos Genel Müdürü Özer Diler’in ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu adına bir konuşma yapan Profesör Bilgehan Uzuner; “Gittikçe kalitesi artan bir sempozyuma dönüştü. Bu, üniversite ve belediye işbirliğine en doğru modellerden biri oldu. Biz de belediye sayesinde, sanatı özgür ve özgün kılmak üzere, kente inebildik. Rüştümüzü daha net ispatlayabildik. 78 yapı oldu şu ana kadar. Yaklaşık 80 sanatçımızla çalıştık. Birçok üniversite de çalışmalarımıza katılıyor. Şu ana kadar yaklaşık 300 asistan öğrencimizle beraber çalıştık” dedi.

Medya temsilciler adına Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ise Başkan Ataç’a bu sempozyumu gerçekleştirdiği için teşekkür ederek; “14 yıl önce, bu sempozyum başlarken, “ bu ne biçim iş 1 yıl sürer” demişlerdi. Ben Sayın Ataç’a ve ekibine teşekkür ediyorum. Bir Eskişehir geleneğini 8 senedir sürdürüyor. Bundan sonra da devam etmesini diliyorum Maalesef Eskişehir’de, Türkiye’de isim yapmış firmalar Eskişehir olaylarına sahip çıkmıyor. Kulübüne sahip çıkmıyor, basınına sahip çıkmıyor, Eskişehir’in gelenekleri devam edecekse ona da sahip çıkmıyor. Bu vesile ile o firmalara da çağrı yapıyorum. Lütfen Eskişehir geleneklerine sahip çıksınlar” şeklinde konuştu.

Sempozyumda neler var

AISEC
Geçtiğimiz yıllarda sempozyuma Avrupa’dan gönüllü olarak katılan yabancı konuklarımız bu sene Aisec vasıtasıyla katılıyor. Sempozyumu tanıtmak için başta sosyal medya olmak üzere çeşitli çalışmalar yürütecekler.

Sergiler
Bu yıl düzenlenecek sergiler; İbrahim Demirel Pişmiş Toprak Eserleri Fotoğraf Sergisi, Karma Seramik Sergisi

Anadolu Üniversitesi Tasarım Kulübü
Sempozyum alanında bir diğer çalışma ise Anadolu Üniversitesi Tasarım Kulübü tarafından yürütülüyor. Öğrenciler yaptıkları çalışma ile pişmiş toprağın endüstri ve sektörel ayağını genç beyinlerin tasarımları ile şekillendirmeye devam ediyorlar.

Çocuk Atölyeleri
Sempozyum bir yanıyla da çocukları kucaklıyor. Başta Tepebaşı Belediyesi 23 Nisan Çocuk Sanat Merkezi olmak üzere çeşitli okullardan gelen çocuklar, sempozyum alanına kurulacak “Gelecek Nesil Çamur Atölyesi” ile yapacakları oyuncak ve heykellerle alana renk katacaklar.

Bildiriler
Sempozyumlarda bugüne kadar 7 bilimsel kitapta toplam 335 makale yayınlandı. Geleceğe ışık tutan kaynaklar, literatüre önemli bir akademik birikim kazandırıyor. İki gün devam eden bilimsel sunumlar halka açık olarak gerçekleştiriliyor ve geleneksel üretim teknikleri akademik çalışmalar ile sektörün geleceğine ışık tutuyor.

Yerel Üreticiler
Sorkun ve Kınık gibi yerel çömlekçiliğin yapıldığı yörelerden üreticiler, cam takı ve süs eşyası, lületaşı, seramik üreticileri ve çeşitli el sanatları ürünlerinin satıldığı stantlar, her yıl halkın büyük ilgisini çekiyor.

Torna Yarışması
Düzenlenen etkinlikler arasından amatör ve profesyonel kategorilerde düzenlenen Torna Yarışması büyük ilgi görüyor. Amatör ve profesyonel dallarda düzenlenen yarışma, Türkiye’nin önemli bölgelerinden gelen usta isimleri bir araya getiriyor.

Yemek Yarışması
Sempozyum düzenlenen toprak kaplarda yemek yarışmalarıyla birbirinden güzel lezzetlerin çekişmesine de sahne oluyor. Türkiye Aşçılar Federasyonu ve federasyona bağlı dernekler tarafından desteklenen pişmiş toprak kaplarda pişirilen yemekler yarışıyor. Yarışma bu yıl Down sendromlu bireyleri de ağırlayacak yarışmada ustalar ile çalışan Down sendromlu çocuklar beraber yemekler yapacaklar.

Katılan Sanatçılar-Türkiye’de 6 yurt dışında 5 sanatçı
Candar Dizdar Terwiel-Türkiye
Özgür Kaptan-Türkiye
Kamuran Ak-Türkiye
Kemal Tizgöl-Türkiye
Ayhan Taşkıran-Türkiye
Şenol Kubat-Türkiye
Abbas Akbari-İran
Andrey Molchanovskiy-Rusya
Sofia Beça-Portekiz
Bogdem Mateias-Romanya
Romana Mateias-Romanya

Sponsorlarımız
BAŞAK KREMİT-FİRUZ KARIK
ESPARK AVM-SERHAT MERMER
AYDOĞANLAR İNŞAAT-MEHMET AYDOĞAN
BADEL İNŞAAT-MEHMET AKMAN
POLİMEKS İNŞAAT- BAHADIR ARAZ
ATABİR İNŞAAT- HASAN MURAT KAHYA
AYTEMİZ İNŞAAT- YÜKSEL AYTEMİZ
HEDEF EĞİTİM ARAÇLARI- ŞAKİR ÇELİK
JMS-JAMAK- HÜSNÜ ERKAN GİRAY
GENÇERLER AKARYAKIT-BÜLENT GENÇER
RİXOS OTEL-ÖZER DİLER
CAFE Pİ-TOLGA GÜLER
THE MERLOT OTEL-HALUK DİNÇER
SENNA CİTY OTEL-KAAN ERDİN
GÜVEN A.Ş-CAFER GÜVEN
YURTBAY SERAMİK-MEHMET NUSRET OKUMUŞ

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.